31.7.06

Γιατί 5-φυλλα;

Τελικά αυτό το μπλογκ έχει μετατραπεί σε ημερολόγιο της εξέλιξης της συνεργασίας μου με τον συμπαίκτη μου. Τώρα αυτό που με προβληματίζει είναι το ερώτημα "γιατί πεντάφυλλα;".

Όλος ο κόσμος παίζει πεντάφυλλα. Κάποιο λόγο θα έχει. Από την άλλη ο κόσμος, γενικά, κάνει διάφορα πράγματα που μπορεί εγώ, ο πάρτερ μου ή και οι δύο να διαφωνούμε ή να μη μας ταιριάζει. Μου αρέσει που θέλουμε κάποιο καλό λόγο για να το "γυρίσουμε", και δεν μας αρκεί το γεγονός ότι όλοι παίζουν πεντάφυλλα ή κάποιο σύστημα που βασίζεται σε αυτά.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι λόγοι:

α. Άμυνα. Για να παίξεις άμυνα, πρέπει να ξέρεις τί παίζει ο αντίπαλος σου. Αφού όλοι παίζουν πεντάφυλλα, πρέπει κι εμείς να ξέρουμε πεντάφυλλα για να αμυνθούμε σωστά. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάιζουμε κι εμείς το ίδιο σύστημα, αλλά θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε τουλάχιστο για ένα διάστημα.

β. Βρίσκουμε πιο έυκολα το 5-3 φιτ στα μαζέρ, χωρίς να χάνουμε το 4-4 φιτ. Στην αρχή αυτό μου ακούγονταν κάτι όχι τόσο σημαντικό, αλλά όσο περνάει ο καιρός πείθομαι ότι έχει κάποια αξία, αφού τα συμβόλαια στα μαζέρ γράφουν καλλύτερα και είναι πολύ σημαντικό να προσανατολιστούμε στο να αγοράζουμε μανς (κι ακόμα καλλύτερα σλεμ) σε μαζέρ.

γ. Όταν βρίσκουμε φιτ σε μαζέρ, στα πεντάφυλλα μπορούμε να μεταδίδουμε πιο ακριβή πληροφορία σχετικά με το είδος του φιτ (4-4, 5-3, 5-4, κλπ.), καθώς και τους πόντους του άξονα. Οι δημοφιλείς τεχνικές για να πετύχεις αυτή την ακριβέστερη πληροφορία μπορούν, με κάποιες αλλαγές, να χρησιμοποιηθούν και στα τετράφυλλα, χάνοντας όμως κάποιες ιδιαίτερα συνηθισμένες περιπτώσεις.

Ας πούμε, το 5-3 φιτ, στα τετράφυλλα πάει, περίπου, ως εξής: 1 πίκα - 2 σπαθιά - 2 πικες - 3 πίκες. Το πρόβλημα είναι στην επαναδήλωση "2 πίκες". Ο ανοίγων δηλώνει 2 πίκες, οπότε αναγκάζει τον συμπαίκτη του να δώσει φιτ στο τρίτο επίπεδο. Ιδανικό θα ήταν να δώσει φιτ ο συμπαίκτης στο 2 επίπεδο, ο ανοίγων, με τους πόντους του, να αποφασίσει το συμβόλαιο ή να υπάρχει χώρος ώστε το 2 πίκες και το 3 πίκες να σημάινουν κάτι διαφορετικό, π.χ. "πρόταση για μανς" και "σίγουρη μανς στις πίκες, έχεις χώρο να μου πεις και κάτι άλλο αν το χέρι σου είναι πιο ενδιαφέρον απ' όσο έχεις δείξει ως τώρα¨.

Άλλη περίπτωση είναι το 5-4 φιτ, που είναι ένα πολύ όμορφο φιτ. Στα τετράφυλλα, το άνοιγμα "1 πίκα" δηλώνει τετράφυλλο, οπότε η τετράφυλλη υποστήριξη του συμπαίκτη είναι οριακή από άποψη φιταρίσματος. Το φιτ θα δωθεί, μεν, αλλά η συνεργασία θα μάθει πολύ αργά ότι διαθέτει ένα ατού παραπάνω.

Αυτά είναι τα λίγα που έχω βρει ως τώρα. Υπάρχει άλλος ένας καλός λόγος να το γυρίσουμε στα 5-φυλλα:

δ. Δεν είναι δύσκολο. Η διαφορές είναι πολύ μικρές. Τα δύο συστήματα μοιάζουν πάρα πολύ, οι βασικές αρχές είναι ίδιες. Τα πεντάφυλλα είναι, στην πραγματικότητα, πειραγμένα 4-φυλλα που εκμεταλεύονται την ξεχωριστή τους ιδιότητα (υποθέτω ότι τα συστήματα που βασίζονται στα 5-φυλλα είναι πειραγμένα 5-φυλλα που κάνουν κάτι αντίστοιχο - π.χ. εκμεταλευονται κάποια έξυπνη διαφοροποίηση). Άρα, γιατί να μην τα μάθουμε;

1 Comments:

Anonymous Ανώνυμος said...

Αντί να κάθεσαι και να γράφεις θεωρίες δεν προσπαθείς να μάθεις καμιά σύμβαση για να μην παίζουμε άλλα αντι άλλων???

4/8/06 11:32  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home