11.7.06

Οι μεγάλες επιτυχίες

Στην αρχή οι επιτυχίες δεν είχαν σημασία. Τώρα, όμως, έχουν. Το σημείο είναι κρίσιμο, διότι πολύς κόσμος έχει καταστραφεί από την ψευδαίσθηση της επιτυχίας. Όμως, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι it's not the winning that counds, it's the taking apart. Δηλαδή το σημαντικό δεν είναι να κερδίζεις, αλλά να διαλύσεις τους άλλους, να τους κάνεις να νιώσουν άσχημα ή να τους μειώσεις με τα επικριτικά σου σχόλια. Εγώ γι αυτό ασχολούμε με το μπριτζ, επειδή μου δίνει τη δυνατότητα να προσβάλω και να μειώνω ανθρώπους με ευαίσθητη κράση, και μετά να λέω ότι φταίει το παιχνίδι.

Γενικά, πάνω στο τραπέζι πολύς κόσμος βγάζει τα απωθημένα του ή τέλος πάντων ένα κομμάτι του χαρακτήρα του που το κρύβει επιμελώς. Το να τα πάρεις στο κρανίο κάποια στιγμή είναι φυσιολογικό. Εδώ ο μέγας Ζιντάν έριξε κουτουλιά στο πιο κρίσιμο σημείο της παράτασης του τελικού του μουντιάλ, ενός αγώνα που ήταν και ο τελευταίος του. Αν ο Ζιντάν μπορεί να ρίχνει κουτουλιές σε τελικούς μουντιάλ, ε, δεν πειράζει και πολύ αν εσύ ρίξεις κανένα γαμωσταυρίδι στο τακτικό εβδομαδιάιο μαθητικό τουρνουά Άνω Γούρνας.

Με το παρτνέρι μου έχουμε κατέβει μια φορά σε πανελήνιο μαθητικό και βγήκαμε πρώτοι. Ομολογώ πως ήταν κάτι που ήλπιζα πως θα συνέβαινε, αλλά επειδή ποτέ πριν δεν είχα συμμετάσχει σε καμία διοργάνωση μπριτζ (ή οποιαδήποτε άλλη αθλητική διοργάνωση - στους Ολυμπιακούς έλειπα διακοπές στην Ευρώπη), δεν έκανα προβλέψεις και περίμενα οποιοδήποτε πιθανό αποτέλεσμα. Το γεγονός ότι βγήκαμε πρώτοι είναι σίγουρα και θέμα τύχης, αλλά και ικανότητας. Ήμασταν οι μοναδικοί που ανεβήκαμε από το Ηράκλειο Κρήτης, και νικήσαμε μαθητ-αθλητές από συλλόγους που έχουν πολύ κόσμο, είναι δραστήριοι, έχουν τεράστια παράδοση, κλπ. Σίγουρα αυτό σε γεμίζει αυτοπεποίθηση.

Κι εκεί είναι το επικύνδινο σημείο. Η αυτοπεποίθηση είναι καλή. Το να την ψωνίσεις είναι γραφικό. Το να νομίζεις, όμως, ότι θα γίνεις κάποτε ο νέος Φούλβιο Φαντόνι πάει πολύ. Αλλά πως να μην την ψωνίσεις, όταν όλα τα νούμερα και τα στατιστικά σου λένε "ψώνισέ την, ψώνισέ την!". Κι ύστερα γυρνάς στα παλιά σου λημέρια, και διαπιστώνεις πως οι περισσότερες μαλακίες που κάνεις πάνω στο τραπέζι δεν σου κοστίζουν, διότι οι αντίπαλοί σου σε φοβούνται, αφού έρχεσαι με την αίγλη του πρωταθλητή.

Μπορεί να μιλάω στο δεύτερο πρόσωπο, αλλά μιλάω για μένα (εγώ κι αν την έχω ψωνίσει!!!).

Λοιπόν, (ποτέ να μην αρχίζεις με λοιπον, έλεγαν στην έκθεση, στο σχολείο - εμένα όμως μου φαίνεται πολύ καλό ξεκίνημα παραγράφου - και οι παρενθέσεις επίσης, τις γουστάρω πάρα πολύ - τί λέγαμε;), α ναι, λοιπόν. Υπάρχει λύση στο πρόβλημα του επικείμενου ψωνισμού: άλλαξε αντιπάλους. Οι αντίπαλοι με τους οποίους μάθαμε μπριτζ νιώθουν ότι είμαστε πολύ καλλύτεροί τους και μας φοβούνται. Από κάποιους είμαστε πολύ καλλύτεροι, αλλά όχι επειδή εμείς είμαστε γαμάτοι. Είμαστε πολύ καλλύτεροι επειδή αυτοί δεν ασχολήθηκαν ποτέ σοβαρά με το άθλημα (πρώτη φορά χρησιμοποιώ αυτή τη φράση κυριολεκτικά !!!). Οπότε η λύση είναι μία: βρες καλλύτερους αντιπάλους.

Βρήκαμε, λοιπόν, και φάγαμε το ξύλο μας. Την προηγούμενη τετάρτη πήγαμε στο Ρέθυμνο, στο ταυτόχρονο, και βγήκαμε δεύτεροι. Από το τέλος :) Οι αντίπαλοί μας ήταν καλλύτεροι από εμάς, αλλά δεν παίζαμε και με τον Φαντόνι. Οι μόνοι που ξεπεράσαμε ήταν το άλλο ζεύγος μαθητών από Ηράκλειο :) Τέλος πάντων, τα σκατώσαμε κάπως, αν και το σκορ δεν ήταν τραγικό.

Αυτό που συνειδητοποιήσαμε καθώς παίζαμε, ήταν ότι αγοράζαμε πολύ "ελευθεριακά". Εύκολα βρήκαμε πως αυτό οφείλεται στο ότι παίζουμε συνήθως με αντιπάλους που "συγχωρούν".

Πάντως, ίσως να έχουμε μπει σε ένα τριπάκι που δεν θα μας βγει σε καλό. Πολύ ασχολούμαστε με το πως να γίνουμε καλλύτεροι και μαλακίες. Εγώ αρχικά προσέγγισα το μπριτζ σαν ένα παιχνίδι για να περνάω καλά. Πνευματικό παιχνίδι, με γρίφους και σπαζοκεφαλιές και φιλοσοφικές προεκτάσεις. Τα αγαπημένα μου, δηλαδή! Αλλά αυτός ο, και καλά, πρωταθλητισμός που υποβόσκει, δεν ταιριάζει στο χαρακτήρα μου.

Πιστεύω ότι αν κρατήσουμε χαρακτήρα, θα φτάσουμε κάποια στιγμή στη μπριτζιστική νιρβάνα, που είναι το να ευχαριστιέσαι το άθλημα καθώς το παίζεις, και αν χρειαστεί να πέφτει και καμιά ψιλή.

2 Comments:

Blogger civil said...

με βρίσκεις απολύτως σύμφωνο. Που ήσουν κρυμμένος;

20/1/08 17:22  
Anonymous Ανώνυμος said...

Αποκωδικοποίηση....: ψυχής, σιωπής, θρησκειών, μυθολογιών,...
Σχηματοποίηση λόγου ("ποιημάτων" μου), θεογονία, κοσμογονία,....
URL : www.siopi.gr
Γεια.....

26/3/08 10:03  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home